Hae
Egypt Meets Nordic

Hyvästi rakkaamme – koiran yllättävä kuolema

Kun innostus uudesta vuodesta muuttuu suruksi

Vuosi 2021 alkoi meillä surullisissa merkeissä, meitä kohtasi koiran yllättävä kuolema. Jouduimme sanomaan hyvästit meidän perheen pienimmälle, rakkaalle chihuahua Ringolle. Kukaan ei olisi arvannut vielä edellisenä päivänä, että tällainen päivä tulee eteen.

Varhain aamulla Ringo sai epileptisen kohtauksen. Tämä oli tuttua, sillä hän on saanut niitä aiemminkin. Edellisestä kohtauksesta oli tosin pitkä aika. Lääkitystä hänellä ei ole ollut, kun kohtaukset menneet aina nopeasti ohi ja tulleet niin harvoin.

Tällä kertaa niin ei tapahtunut. Kohtauksia tuli aina uudelleen ja uudelleen. Äkkiä vedin vain housut yökkärin päälle ja koira koppaan ja juoksujalkaa autolle ja päivystävään eläinsairaalaan Kuopioon. Ensimmäinen kohtaus oli kuitenkin pitkä, lähes puolituntia. Kohtailevia lapsia ennen sairaalassa hoitaneena, tiesin että näin pitkä kohtaus voi saada aivoissa tuhoa aikaan. Kuitenkin ajattelin että kunhan kohtaus saadaan lääkkeillä pois, niin sitten hän saa pysyvän lääkityksen kotiin.

Kohtaukset saatiin lääkittyä mutta ne tuli päivän mittaan uudelleen ja uudelleen, aika niiden välissä alkoi lyhenemään. Verikokeissa tulokseksi matala kilpirauhasarvo, mikä itsessään voi aiheuttaa kohtauksia. Lääke siihen oli ainoastaan suun kautta annettava, joten koiran olisi täytynyt olla hyvin hereillä syödäkseen. Lopulta myös hengitys alkoi vaikeutumaan, Ringo oli todennäköisesti aspiroinut limaa.

Häntä oli pidetty unessa myös pitkän aikaa, vaihtoehtoina oli jatkaa lääkitystä ja toivoa ettei hän herätessään enää kourista. Tai päästää hänet menemään. Valittiin jälkimmäinen, koska tilanne oli toivoton.

Saimme hyvästellä hänet kaikessa rauhassa, hän oli levollisessa unessa koko sen ajan. Ringo oli vain viisi ja puoli-vuotias, meidän ilona hän oli puolentoista vuoden ajan. Niin tärkeäksi osaksi hän ennätti kiintyä perheeseemme. Hän oli aina lähellä ja touhuissa mukana. Nukkui minun jaloissa joka ikinen yö. Nyt jalkoja paleltaa.

koiran kuolema

Mitä koiran kuoleman jälkeen?

Lasten kokema suru tekee tästä astetta vaikeampaa. Toisaalta aihetta tulee käsiteltyä paljon puhumalla. Pienin, taapero Amelie kysyy vähän väliä missä Ringo on. Sitten hän melkein perään toteaa että Ringo meni lääkäriin, oli pipi ja meni lentokoneeseen. Olen puhunut että Ringo meni koirien taivaaseen, Amelie yhdisti sen lentokoneeseen. Myös kuollut sana on hänelle vaikea muistaa, usein hän sanoo Ringo voitti.

Ihan kamalan vaikea tätä on uskoa todeksi. Itsekkin vain odottaa mistä peiton mutkasta hän kohta kurkkaa. Ei ole enää super iloinen pieni tervehtimässä kun tulemme kotiin. Kynsien rapse lattiaa vasten on kadonnut. Itku tulee tämän tästä ja joka asia arjessa muistuttaa hänestä.

Olemme jo puhuneet uuden pienen perheenjäsenen ottamisesta, vaikka aluksi kaikilla oli ajatus ettei uutta oteta, koska kukaan ei voi olla samanlainen kun Ringo. Tätä pelkään itsekkin, entä jos uusi koira ei olekkaan yhtä ihana, entä jos se ei tykkääkään meistä samoin kun Ringo. Tiedän, nämä on vähän tyhmiä ajatuksia, tietenkin koira kiintyy omistajiinsa, silti näitä asioita tulee pyöriteltyä päässä. Lapsille olen yrittänyt painottaa sitä, ettei uusi koira olisi edellisen korvaaja, vaan uusi perheenjäsen.

Uusi koira ei ole vielä suunnitelmissa, mutta jotenkin siihen koiran läsnäoloon on niin tottunut. Peter on vähän puhunut ettei otettaisi, koska ei halua kokea surua menettämisestä uudestaan. Kuitenkin ymmärretään se, kuinka koira antaa elämään niin lapsille, kuin aikuisillekkin iloa paljon, että ehkä se on kannattavaa.

Myöhemmin voin kertoa surutyöstä enemmän. Jokainen meistä käsittelee tapahtunutta hyvin eritavalla, mikä ollut itselle yllättävää. Tähän väliin sanottakoon, ettemme ole menetyksiä juurikaan joutunut kokemaan. Taas olemme oppineet jotain uutta itsestämme ja toisistamme.

Tule kertomaan omia kokemuksia, kuinka selvitä kun kohtaa koiran yllättävä kuolema. Helponta keskustelu sosiaalisessa mediassa.

Joko kävit lukemassa postauksen vuoden 2021 tavoitteista? Löydät sen TÄÄLTÄ

SEURAA

Instagramissa

Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *